Световната банка: Фирмите да бягат от бг институции и силните на пазара

OFFNews 18 юни 2015 в 14:20 15210 11

Снимка БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте институциите и силните на деня в бизнеса. Сключвайте колкото може по-малко договори и учете работниците си да се трудят по нов начин.

Тези 4 препоръки за успех на прохождащите фирми даде Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България, цитиран от БГНЕС, на кръгла маса за растеж и заетост в България.

Той посъветва компаниите, които искат да инвестират у нас да избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо дали става дума за ролята им на регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции, аргументира се Томпсън. 

Втората му препоръка е да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите, посочи финансовият специалист. Той подчерта и проблемите с липса на достатъчно квалифицирани хора и необходимостта от ясен план как да се променят уменията на работниците.

Четвъртата му препоръка е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса".

Постоянният представител на Световната банка у нас обобщи, че е необходима реформа в публичната администрация и договорната система, защото имат отношение към бизнеса. Той добави, че 20% от завършващите висшисти в България напускат всяка година и това е голяма загуба за страната.

Ден след публикацията в БГНЕС от Световната банка излязоха с опровержение на цитираното изявление - вижте текста ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!