Русия готова да разгледа предложението за газов хъб във Варна

OFFNews 19 декември 2014 в 16:13 10407 12

Теменужка Петкова

Русия е готова да разгледа предложението за газов хъб във Варна, веднага след като го получи официално от Европейската комисия.

Това е заявил руският енергиен министър Александър Новак в телефонен разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Идеята на правителството е край Варна, където трябва да излезе тръбата на морската част на „Южен поток“, да бъде изграден газов хъб. Това предложение вече беше направено и на ЕК при посещението на Бойко Борисов в Брюксел.

По време на разговора с Петкова Новак е призовал България да издаде в кратки срокове необходимите разрешителни за строежа на морската част на газопровода. Петкова пък е обяснила, че издаването на разрешителните е в ход, а за други вървят административни процедури и в скоро време те ще бъдат извадени.

Петкова е запознала Новак с позицията на България по въпроса за „Южен поток“, като е подчертала, че тя не се е променила. България е готова да строи газопровода, но само по правилата на ЕС.

Двамата министри са се съгласили, че е необходимо диалогът за реализацията на „Южен поток“ да се задълбочи, тъй като реализирането му е в интерес както на Русия, така и на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews