Румен Гечев: България може да въведе еврото през 2015 г.

OFFNews 02 януари 2014 в 18:59 12500 20

Румен Гечев
Румен Гечев

България може да влезе в Еврозоната през 2015 г., ако запази сегашните си икономически показатели.

Това прогнозира депутатът от БСП и зам.-председател на икономическата комисия в парламента проф. Румен Гечев в предаването „Лице в лице” по bTV.

Гечев припомни, че България и Латвия са единствените държави в света, които използват валутен борд. „Като инструмент той даде добри резултати, но вече е време да сменим системата към еврозоната”, смята народният представител. Според него така ще бъде премахната тежестта върху българските износители, които страдат от високите цени на износните стоки заради надценената стойност на лева.
Гечев защити идеята на БСП за въвеждане на прогресивно данъчно облагане, която е на път да скара партията-мандатоносител с коалиционния й партньор ДПС.

Сред страните с плосък данък, какъвто е данъкът върху доходите в България в момента, той изреди Монголия, Казахстан, Източен Тимур, а сред балканските и европейските - Албания, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия.

„Само в Черна гора плоският данък е по-нисък от българския – 9%. В Чехия заради кризата се качи на 22%, в Словакия вече е 25% - даже няколкото страни, които са го избрали, правят промени, а ние сме се заинатили”, каза Румен Гечев.

Той подчерта, че при въвеждането на прогресивния данък „държавата трябва да бъде на мястото си” - да санкционира тези, които крият данъци, и да стимулира коректните платци.

„Политиците не обичат резки смени в данъчната и в паричната система. Който проповядва преминаването към прогресивната данъчна система, той ще срещне по-големи трудности, защото избирателите никога не го приемат положително”, обясни накрая депутатът от БСП.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!