Ройтерс: Оманският фонд готви 3-месечен план за спасяване на КТБ

ОFFNews 21 юли 2014 в 10:43 23291 10

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в КТБ търсят начин да стабилизират банката и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свой източник.

Финансовият министър Петър Чобанов е говорил с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията, допълва агенцията.

"Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца вместо варианта с национализация", е разкрил източникът.

Инвестиционният фонд на Оман е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30 на сто от КТБ, припомня "Ройтерс".

Източникът от фонда уточнява, че разрешението на ситуацията с КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката.

Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез "Бромак" има малко над 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти. Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната й роля в българската икономика, е добавил източникът.

"Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне банката в по-стабилно състояние", казва той.

Оманският инвестиционен фонд плати 129 милиона долара през 2009-а за дела си в КТБ. Активите на целия фонд са около 13 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!