Рекордна сума вкарали българите зад граница в икономиката ни за месец

OFFNews 18 юли 2015 в 09:19 3827 15

Рекордна сума вкарали българите зад граница в икономиката ни за месец

Българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си в България 82,7 млн. евро през май, показват последните данни на БНБ. От началото на годината това е най-голямата сума, изпратена от българските емигранти за едномесечен период, съобщава БГНЕС.

През април преведените средства са били 72,8 млн. евро, а през март - 76,1 млн. евро. Според статистиката на централната банка най-слабият месец е бил януари, когато изпратените пари са били 61 млн. евро, пише "Труд".

За първите пет месеца на годината сънародниците ни зад граница са изпратили на близките си у нас общо 358,6 млн. евро. Приблизително толкова са били трансферирани и през същия период на миналата година - 357,9 млн. евро.

Според финансисти парите, които българите в чужбина пращат на роднини и приятели, вероятно са много повече, защото данните на БНБ отразяват само паричните преводи през банки или специализирани компании.

От централната банка отчитат още, че през май текущата и капиталовата сметка на страната е на плюс с 96,7 млн. евро. През същия месец на миналата година излишъкът е бил в размер на 33 млн. евро. За първите пет месеца на годината текущата и капиталовата сметка е положителна в размер на 855,9 млн. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!