Първанова: Проблемът на българската енергетика е в корупцията и грешната политика

OFFNews 24 март 2014 в 15:45 2816 1

Снимка OFFNews

Причината за проблените в българската енергетика са засилените корупционни схеми и грешната политика на страната ни, заяви евродепутатът и лидер на НДСВ Антония Първанова на кръгла маса на тема „Развитие на конкурентен пазар в контекста на зелената икономика".

На форума беше обсъдена кризата в българската енергетика, както и възможите решения на проблема с многото производители на зелена енергия.

Решението за въвеждане на параметри за фотоволтаиците е политическо и то трябва да се гарантира на държавно равнище, каза Първанова. Според нея проблемът в страната ни не е големият брой на възобновяемите източници на енергия, а по-скоро цената им.

ДКЕВР е във фактически фалит и една от причините за това е, че дружеството се подчинява на политически интереси, добави тя и сподели мнението си, че за да може страната ни да е конкурентоспособен на външния пазар, то тя трябва да започне изграждането на трансмисионни мрежи, а не да строи нова АЕЦ или нов реактор.

“Не е въпроса за нов блок Козлодуй или за АЕЦ Белене. Докато ние спорим за това, Румъния, Гърция и Италия строят трансмисионни мрежи, насочени към нашите клиенти. Малкото, с което все още търгуваме на външния пазар може да ни бъде взето“, каза председателят на НДСВ.

По време на дискусията Емил Попов, председател на фондация „Банки Инвестиции Пари“, обясни, че днес могат само да бъдат обсъдени възможните сценарии за ликвидация на ДКЕВР. Той каза, че страната ни има най-висока цена на електроенергия за икономиката и най-ниска за бита. „В останалите европейски страни това е точно обратното“, посочи Попов.

Миглена Русева, председател на Българската фотоволтаична асоциация, пък заяви, че на енергийно ниво страната ни е сред най-зависимите в ЕС. Тя поясни, че това е причината България да „купува газта от Русия на най-високи цени“.

„Възобновяемите източници са въпрос на независимост не само за страната, но и за домакинствата“, каза Русева.

На днешната среща бе поканен и Еленко Божков, който е член на ДКЕВР, като идеята беше той да обясни какви са възможностите пред дружеството и дали ще се стигне до фалит. Той обаче така и не се появи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови