Пуснаха на търг кредити на банка "Виктория"

OFFNews 29 септември 2014 в 10:48 4030 0

Квесторите на поставената под специален надзор дъщерна банка на КТБ "Виктория" обявиха за продажба кретитния й портфейл, съобщи "Капитал".

Банките, които проявяват интерес към купуването на пакети заеми, трябва да го заявят до 1 октомври.

Квесторите са изпратили покани за участие в тръжна процедура за части от портфейла на банката. Той е разделен на сегменти – потребителски кредити, жилищни ипотечни заеми, малки и средни предприятия и кредити на големи клиенти.

Банките - кандидатки ще бъдат допуснати за преглед на портфейла, към който проявяват интерес и до 15 октомври да подадат оферти до квесторите, ако ще наддават.

До 20 октомври квесторите трябва да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на "Виктория" към кредитори и депозанти (285 786 000 лв. към септември 2014).

Този план и графикът бяха определени от БНБ през септември. Тогава централната банка посочи като единствен източник за осигуряване на ликвидност на банката продажбата на кредитния й портфейл.

"Виктория" бе поставена под специален надзор на 22 юни. Той ще продължи до 22 ноември.

Въпреки че са предприети тези действия за продажба на портфейла на "Виктория", до реална продажба може и да не се стигне, защото акционерите - "Бромак" на Цветан Василев и Държавният фонд на султана на Оман, представлявани от консултанта EPIC, по всяка вероятност ще искат да я оздравят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови