През февруари започват сондажите за петрол и газ в Черно море

OFFNews 18 април 2015 в 15:59 3847 2

Кзавие Фожрас.

Снимка БГНЕС

Кзавие Фожрас.

Френският петролен и газов гигант "Тотал" започва сондажи за ценните горива в българския шелф на Черно море, съобщи пред БГНЕС Кзавие Фожрас, управител на "Тотал Е&П България Б.В. – клон България".

"Тотал" оглавява консорциума, който трябва да проучи блок 21 "Хан Аспарух" за наличието на въглеводороди.

Те ще направят гранично проучване, което означава, че за пръв път ще се сондира дълбоководието на България, като от фирмата са положителни, че ще открият нефт или газ.

"Когато намерим или ако намерим въглеводороди, трябва да бъдат направени много проучвания преди ние да вземем решение, за да започнем търговски добив. Когато вземаме решение за развитие на такива ресурси, тогава нашата цел ще бъде да наемем най-много местни специалисти", обясни той.

В момента компанията се подготвя за сондажната кампания, провеждат се търгове за сондажния кораб и за логистичната база, предстоят и други търгове през следващите седмици.

"Надяваме се да започнем сондирането през февруари следващата година", каза Кзавие Фожрас.

На въпрос дали блоковете "Силистар" и "Терес" в Черно море представляват интерес за "Тотал", Фожрас отговори, че първо ще видят какви са условията, но със сигурност ще разгледат данните най-вече в светлината на това, което вече компанията прави в "Хан Аспарух".

Френската компания "Тотал" е на четвърто място в света по добив на въглеводороди. През 2013 г. оборотът й възлиза на 171,65 милиарда евро, а чистата печалба – 8,44 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!