Предложиха бившия депутат от ДСБ Иван Иванов за шеф на енергийния регулатор

OFFNews 25 март 2015 в 18:00 2489 4

Eнергийният експерт и бивш депутат от ДСБ Иван Иванов е номиниран за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Номинацията на Иван Иванов е одобрена днес на заседание на Парламентарната група на РБ, както и от ГЕРБ.

Реформаторският блок номинира и съпругата на бившия шеф на регулатора Ангел Семерджиев - Елена Маринова, за шеф на КЕВР, съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Партиите трябваше да представят кандидатите си до края на работния ден днес. Имената им ще бъдат публикувани утре на страницата на парламента, а другата седмица ще започне изслушването на кандидатите. 

Някои от настоящите членове на Комисията за енергийно и водно регулиране се очаква да запазят местата си в регулатора. Такъв пример е настоящият й председател Светла Тодорова и един от заместниците й – Евгения Харитонова. Очаква се в Комисията да остане и енергийният експерт Костадинка Тодорова.

До избора на ново ръководство на Комисията по енергийно регулиране се стигна след промяна в Закона за енергетиката, според която съставът на регулатора да бъде избиран от НС.

На 2 април предстои изслушване на кандидатите, а на 7 април парламентът ще гласува новите членове в пленарна зала.

Според новите правила за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няколко кандидати за една длъжност са получи повече от половината от гласовете, ще бъде избран кандидатът, получил най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите за съответната длъжност не получи необходимите гласове, се прави повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове "за". Ако и тогава никой не получи необходимите гласове, а НС приема решение за откриване на нова процедура за избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови