Правителството готви законопроект за индивидуалния фалит

OFFNews 11 април 2014 в 21:32 2192 4

Министър-председателят Пламен Орешарски съобщи, че правителството подготвя законопроект за индивидуалния фалит.

На среща с представители на гражданските организации той посочи, че целта на закона е да гарантира изчистване на дълговете, за да не се превръщат хората в длъжници до живот.

Премиерът направи коментара си по повод проблема с частното съдебно изпълнение.

Заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева изтъкна, че са констатирани сериозни нарушения по отношение правото на частните съдебни изпълнители да изготвят сами оценка на имотите на длъжниците, при забавяне на жалби срещу техни решения, при раздробяването на цесията, което натоварва с много такси длъжниците.

От встъпването си в длъжност вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е издала 370 заповеди за проверка на частни съдебни изпълнители и 150 – на държавни съдебни изпълнители, стана ясно на срещата.

Вече има 15 наказателни производства пред Камарата на частните съдебни изпълнители.

„Когато Камарата налага наказания, които не са достатъчно строги, решенията се обжалват от нас пред Върховния касационен съд”, каза заместник-министър Сапунджиева.

Тя посочи, че в Министерството на правосъдието е създадена работна група, която готви предложения за промени в законодателството за премахване на възможностите за лоши практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови