По-строг контрол над складовете за горива по предложение на Реформаторите

Нели Чолашка 04 март 2015 в 10:32 2160 0

Мартин Димитров, Реформаторски блок.

Парламентът при на първо четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, предложен от Реформаторския блок.

Той предвижда по-строг вътре в складовете за горива. 

"Със създаването на тази разпоредба, митническата администрация ще оптимизира наблюдението на движението на енергийни продукти в данъчните складове, част от които са нефтопроводи и нефтопродуктопроводи. Спецификата на такива данъчни складове обуславя необходимостта от въвеждане на изисквания към средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти от нефтопровода или нефтопродуктопровода, част от данъчния склад, към и от местата за производство и складиране в данъчния склад.

Разпоредбата ще доведе до реално отчитане на количеството акцизни стоки при определени показатели, като мярка и начин за определяне размера на дължимия акциз", са част от мотивите към законопроекта.

В предишния мандат на ГЕРБ бяха монтирани измервателни уреди, включително в складовете на "Лукойл", но в мандата на кабинета "Орешарски" бяха демонтирани, обяви Мартин Димитров от РБ.

Единствено против законопроекта се изказа Алиосман Имамов и то не по същество.

Той попита защо се променят данъчни закони в средата на годината и не трябва ли при това положение да се промени и закона за бюджета.

Димитър Байракторов от Патриотичния фронт го обвини, че не е бел внимателно закона за бюджета.

По думите му целта на предлаганите промени е чрез по-високи приходи да се намали дефицитът, който е заложен - до 3%.

Валери Симеонов от ПФ пък напомни, че по инофрмация в медиите от началото на годината само за януари са укрити данъци от 70-80 млн. лв. от горива, което прави близо 1 млрд. лв. за една година.

В крайна сметка всички партии почти единодушно подкрепиха законопроекта на РБ за промени в закона за акцизите и данъчните складове.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови