„Пощенска банка“ купува клоновете на „Алфа банк“ в България за 1 евро

OFFNews 17 юли 2015 в 19:52 13715 4

Гръцката „Юробанк“, която притежава „Пощенска банка“, купува около 80 български клона на друг гръцки кредитор - „Алфа банк“, за 1 евро, съобщи Reuters.

Сделката е част от споразумението с кредиторите на Гърция по втория спасителен план. Според него банките трябва да се преструктурират, да се освободят от губещите операции в чужбина и да се фокусират върху местния пазар.

Придобиването става чрез "Пощенска банка" и включва всички банкови дейности на „Алфа банк” на обща стойност 500 млн. лева и кредити в размер на над 800 млн. лв, съобщиха от банката, цитирани от bTV. 

„Пощенска банка“ е четвъртата по големина банка в България, като през първото тримесечие на годината активите й възлизат на 5,9 млрд. лева, а печалбата й е в размер на 20,8 млн. лева.

До приключването на сделката, клиентите на „Алфа банк” ще могат да извършват всички операции в обслужващите ги финансови центрове, както е било до момента, а след това операциите ще се извършват в клоновата мрежа на "Пощенска банка".

От БНБ потвърдиха информацията за сделката, като допълниха, че са поддържали активна комуникация с участниците в сделката, надзорните власти в Република Гърция и Единния надзорен механизъм в качеството му на надзорен орган по произход за поделенията и клоновете на банките от страни от еврозоната, които оперират в България.

От БНБ подчертаха, че заради предприетите предварително действия, се очаква бързо финализиране на сделката, включително на процеса на произнасяне от съответните надзорни и регулаторни органи в България и Гърция, както и от Единния надзорен механизъм в еврозоната.

Пълното приключване на сделката се очаква да стане до края на годината. 

Експертите обясняват, че подобна практика е нормална и говори за добро състояние на "Юробанк". 

Споразумението на Гърция с кредиторите ще доведе до закриването на четирите големи банки в страната – Националната банка на Гърция, „Юробанк“, „Пиреус“ и „Алфа банк“. Те ще бъдат слети или погълнати от други банки.

Четирите банки имат операции в България. Те са собственици съответно на ОББ, „Пощенска банка“, „Пиреус“ и „Алфа банк“.

Според Reuters има голяма вероятност от четирите банки да останат две. Според експерти пък е възможно те да се слеят в една банка.

Financial times пък съобщи вчера, че Европейската централна банка е осигурила тайни кредитни линии за България и Румъния, за да се предотвратят евентуални трусове в банковата система заради проблемите на Гърция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови