Посланикът ни в Русия: България съжалява за „Южен поток“

OFFNews 02 март 2015 в 15:35 8027 19

България съжалява за решението да бъде спряна работата по проекта „Южен поток“. Това обяви българският посланик в Москва Бойко Коцев, цитиран от БГНЕС.

България все още не е получила официално съобщение за прекратяването на проекта. Българските компании продължават да работят по „Южен поток“ и изпълняват задълженията си по включените договори, тъй като публичните изказвания и договорните отношения не са едно и също нещо, допълни Коцев.

В рамките на Европейския съюз се обсъжда как да бъде осигурен регионът с енергоресурси. България получава газ от три направления, а сега разработваме и четвърто – Каспийският регион, а в перспектива - и от Близкия Изток. За нас това е важно, защото когато Русия и Украйна се карат, страда България, коментира той.

Откакто беше спрян проектът, ние работим върху диверсификацията, като активно разработваме връзките с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. Имаме разнопосочна газопреносна система, което ни прави надеждна транзитна страна, подчерта Коцев.

Той посочи, че по данни на геоложките проучвания на българския континентален шелф има големи запаси от газ и ние вече пристъпваме към разработването им.

Коцев обясни още, че България има намерение да опрости визовия режим за руските граждани. Предвижда се хората, които са били вече в България и не са нарушавали законите, да получават годишна виза с право на многократно влизане и излизане от страната. Това е облекчение най-вече за децата под 14-годишна възраст, които пътуват с родителите си. Такава мярка се предвижда и за собствениците на недвижими имоти у нас. За тези хора може да издаваме визи за срок от три години, каза посланикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews