Под 1% са констатираните нарушения на бензиностанциите

OFFNews 28 август 2015 в 12:36 2990 8

Констатираните нарушения при проверката на бензиностанциите са под 1%.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски относно резултатите от проверките за качеството на горивата.

Той обясни, че към днешна дата са проверени всички средства, които подлежат на контрол от страна на Българския Институт по Метрология (БИМ). Министърът каза, че 48% от констатираните нарушения са при малките бензиностанции, а при големите вериги нарушенията са 52%.

По думите му Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е провела проверки за това дали собствениците на бензиностанциите в страната спазват законовите норми за уредите, с които работят и дали разходомерите отговарят на сертификата.

„ДАМТН по график е изпълнила 60% от проверките, които са предвидени на годишна база. Има констатирани нарушения, свързани с качеството“, каза той. По думите му при 7% от взетите проби от ДАМТН има отклонения от нормите и нарушения на качеството на горивото.

„Процесът по проверките продължава. Нарушенията са свързани със съдържанието на биоетанол и други съставки“, посочи той, цитиран от „Фокус”.

Лукарски заяви, че Министерството на икономиката предлага изграждането на единна система за регистриране на средствата за измерване на бензиностанциите включваща система на НАП, Агенция „Митници“, ДАМТН и БИМ.
Той каза, че тази система ще контролира качеството на горивата. „Това го правим, защото към настоящия момент всяко от споменатите ведомства прави собствен регистър, не се отчитат по между си и има разлика в числата“, обясни министър Лукарски.

По думите му, трябва тези агенции да имат непрекъсната връзка помежду си. По отношение на БИМ той каза, че се предвижда създаването на лаборатория, която да анализира електронната система за контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови