Подготвят нови ограничения за плащанията в брой

OFFNews 22 август 2015 в 10:37 7615 16

Позволената сума за разплащане в борй ще бъде намалена. Това ще се случи с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които се очаква да бъдат приети преди края на 2015 г.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислв Горанов в интервю за "Труд".

Министърът обясни, че все още се обсъжда колко точно да бъде намален лимитът. Наскоро премиерът Борисов обаче заяви, че се обсъжда позволената сума да стане 10 000 лева.

"Мерките свързани с ограничаването на плащанията в брой са свързани с намаляването на дела на сивата икономика. Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие Законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв", обяснява Горанов.

Според него вече е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален. Той подчертава, че банковата инфраструктура е изключително добре развита.

"Нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой", каза той и подчерта, че в много европейски държави ограниченията за плащания на ръка са доста по рестриктивни от тези у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!