Отпадна забраната за продажба на заготовки за цигари с филтър

Ивайло Анев 10 септември 2015 в 11:45 5562 0

Депутатите приеха промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия на първо четене.

По време на днешното си заседание те разгледаха три проекта - на лидера на ДПС Лютви Местан, на Министерския съвет и на депутата Румен Христов от Реформаторския блок.

Приети бяха законопроектите на МС и на депутата от управляващото мнозинство.

Правителственият предвижда отпадане на въведената пред 2012 г. забрана за производството и продажбата на заготовки за цигари с филтър. В мотивите на вносителите се казва, че тази забрана нарушава общностния принцип на свободна търговия.

Производството на тютюневи семена вече ще се извършва от лица, регистрирани по реда на Закона за посевния посадъчен материал.

Законопроектът на депутата от РБ предвижда от създаването на два нови регистъра в земеделското министерство - единият е на тютюнопроизводителите и сключените от тях договори за изкупуване на суров тютюн, а другият - на получилите разрешение за изкупуване на суров тютюн.

Предлага се към областните дирекции "Земеделие", на чиято територия се отглежда тютюн, да се създават комисии по тютюна. Целта е те да извършват независима оценка за качеството на суровината, ако има спорове между търговци и производители.

Отхвърленият проект на Местан предлага създаване на национална тютюнева камара, а земеделското министерство да поддържа регистър на тютюнопроизводителите на лицата, които изкупуват суров тютюн и на тези, които промишлено го обработват.

Лидерът на ДПС предлага още сроковете за заплащане на изкупения тютюн да не е повече от 30 дни от подписване на договор между страните. „Купувачите няма да могат да отказват изкупуването на договорените количества тютюн”, се казва още в отхвърления проект.

След гласуването министърът на земеделието и храните Десислава Танев обяви, че приетите законопроекти синхронизират действащия закон с европейското законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови