Орешарски: Разпоредих спиране на "Южен поток"

Русия: Ние не сме уведомени

OFFNews 08 юни 2014 в 18:07 9324 36

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че е разпоредил спиране на действията по старта на проекта "Южен поток".

След срещи с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи Орешарски заяви:

"Обсъдихме въпроса с "Южен поток" и със запитването от страна на ЕК относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък... В момента има запитване от страна на ЕК и по този повод е спряна по-нататъшната работа...Разпоредил съм да спрат действия по старта на изграждането до уточнения на процедурата с Брюксел".

В същото време Русия не е получила официални уведомления от България за прекратяването на работата в рамките на проекта "Южен поток", предаде РИА Новости.

"Официално уведомление ние не сме получили, планираме утре да повдигнем този въпрос на срещата с европейския комисар Гюнтер Йотингер", заяви представител на руското министерство на енергетиката.

Първият зам.-председател на комисията по природни ресурси към руската Дума Валерий Язев заяви: "Решението за прекратяване на работата по „Южен поток” е чисто политическо и в него няма никакъв здрав смисъл и икономическа логика".

"Европейската комисия е нелогична в своето поведение, колкото повече разклонения има газопровода, толкова по-голяма е енергийната сигурност на Европа. Да се противопоставя някой на такъв международен, подчертавам, не руски проект, като „Южен поток”, е съвършено абсурдно", заяви той.

"Това е изгодно само на САЩ: да оставят Европа без евтин достъпен газ. По този начин конкурентноспособността на европейската икономика още повече ще отслабне. Сега остротата на политическата криза в Украйна ще утихне, ще започнат да се успокояват и Америка и Европа и ние ще се върнем към тази тема, ще строим „Южен поток”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews