Орешарски: Влизаме в дългова спирала, която може да ни задуши

OFFNews 30 март 2015 в 13:55 2104 9

Пламен Орешарски

С намерението да се емитира толкова голям обем дълг от 16 млрд. лв. ние вече сме в началната фаза на дълговата спирала.

Това написа в профила си във Facebook Пламен Орешарски, бивш финансов министър (в правителството на Тройната коалиция) и бивш премиер.

"Утешаващо е, че публичният дълг е все още сравнително малък. Това означава, че има времеви хоризонт да се развие една истинска спирала, докато не ни задуши, подобно на гръцката, ако не се коригират икономическата и фискална политики", твърди Орешарски.

Той напомня, че след кризата 96-97 г. до 2009 година правителственият дълг намаляваше от над 125% от БВП до малко над 12 %., но от 2009 година досега дългът се увеличава и очевидно тенденцията ще продължи.

Само да не поставим нов европейски рекорд – по бързо нарастване на дълговата тежест, предупреждава бившият премиер.

Според него първите осезаеми негативни ефекти ще се усетят в следващи мандати под формата на изтласкване на нелихвените от лихвените разходи, т.е. свиване на бюджетните кредити за публичната сфера. А в по-дългосрочен хоризонт ще дойдат и затруднения и оскъпяване на самото рефинансиране на дълга. 

"За съжаление, след 2009 година бюджетните дефицити са практика, т.е. те вече станаха хронични. Преди това три български правителства водиха благоразумна фискална политика на малки дефицити или бюджетни излишъци", коментира още финансистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!