Оманският фонд съди България за 700 млн. евро

OFFNews 27 април 2015 в 10:42 9929 14

Оманският фонд е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции. Това съобщи адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов по ТВ7.

Той не уточни подробности за естеството на иска.

Репортер OFFNews потърси повече информация от Министерството на финансите, но в МФ все още проверяват твърдението за заведено дело.

Държавният резервен фонд на Оман отправи рамково предложение за съвместно управление на КТБ на 10 юли 2014 година и оттогава неколкократно е искал информация и потвърждавал интереса си за решаването на кризата в Корпоративна търговска банка, която бе поставена под специален надзор на 20 юни от БНБ и повече не отвори врати.

Фондът, който бе вторият най-голям акционер (с малко над 30%) в банката с отнет лиценз, настояваше за среща за спасяването й между водения от него консорциум и финансовите институции у нас. В консорциума не бе включен основният акционер - "Бромак", собственост на председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев. В свое писмо Фондът влезе в противоречие с БНБ, според която сериозен план за спасяването на КТБ не й е представян.

Предложението на Оманския фонд за спасяване на КТБ ще струва на държавата повече, отколкото ако банката бъде обявена в несъстоятелност, обяви през октомври пред парламента управителят на БНБ Иван Искров.  

Цветан Василев е получил нова заплаха за живота си, каза още Симеонов днес. Последната закана била от преди 20 дни. Той отказа да разкрие повече подробности, за да не попречи на сръбското разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!