Нови обвиняеми за източването на КТБ

OFFNews 19 май 2015 в 19:13 19276 7

Снимка БГНЕС

Служителите на Специализирана служба за вътрешен одит на КТБ са привлечени като обвиняеми. Това обяви председателят на временната анкетна комисия, разследваща случая "КТБ" Десислава Атанасова пред журналисти след заседанието.

Тя посочи, че от синдиците на КТБ е станало ясно, че документите, свързани с исканите от комисията сведения, са предадени и се намират в Софийска градска прокуратура.

"Готви се компютърна експертиза за информация на досъдебното производство. Пристигнало е писмо от синдиците на КТБ във връзка с всички указания, отправени към квесторите на КТБ, както и всички въпроси, задавани от квесторите към Фонда за гарантиране на вземанията и БНБ. Пристигнало е и писмо от Нели Кордовска. Тя е представила болничен на нашата комисия, че не може да се яви с приложения на кореспонденция между квесторите на КТБ, Фонда и БНБ", обясни още Десислава Атанасова, цитирана от "Фокус".

Изпълняващият длъжността подуправител на БНБ Нели Кордовска  трябваше да бъде изслушана днес от парламентарната комисия за разследване източването на  КТБ, но си е пуснала болничен лист и ще се яви на по-късен етап. Нели Кордовска е служителят, който е разрешил от името на Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право. Освен Нели Кордовска ще бъде изслушан и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете Пламен Миленков.

Две писма са постъпили във временната анкетна комисията с искане за изслушване. Главният редактор на сайта "Биволъ" Асен Йорданов е поискал да разкрие факти за придобиването и финансирането на медийна групировка, заеми от КТБ, свързани фирми и търговия с обществено внимание. Комисията реши Йорданов да изпрати в писмен вид цялата налична документация и тя да бъде разгледана на следващото заседание.

"Протестна мрежа" е изпратила също писмо до комисията с молба тя да изисква тефтерите и тетрадката на Цветан Василев, които излязоха в публичното пространство, но по-късно се оказа, че не са негови.

"В странно качество съм да преценявам дали това са автентични тетрадки. Нямаме подобни разследващи функции, за да изясняваме факти и обстоятелства, ако някой смята, че тази тетрадка, огласена публично има отношение към работата на комисията ще го обсъдим", каза Атанасова. В крайна сметка се реши, че тази тетрадка няма да бъде разглеждана.

На заседанието oтново се дискутирала и темата за изслушване на банкера в странство Цветан Василев чрез телемост. Председателят на комисията припомни, че тази тема вече е обсъждана още в началото на работата на комисията, когато се е стигнало до извода, че комисията не следва да се превръща в реалити формат за това кой какво има да казва. "Ако Василев се яви или писмено даде информация на комисията ще вземем предвид обясненията и свидетелствата му", добави тя.

"Не ми се вижда сериозно издирвано лице с европейска заповед за задържане, българският парламент да го изслушва с телемост", коментира от своя страна народният представител от ДПС Йордан Цонев по време на заседание на Временната анкетна комисия, разследваща случая „КТБ".

"За Цветан Василев, неедонократно и в тази комисия сме казвали, че няма пречка да дойде и да седне тук на масата. Никой не стои над закона и тези мерки. От всички анализи, които направихме, има основание за заповедта му за задържане. Наша работа е да пазим достойнството на българския парламент", обясни Цонев.

Атанасова обяви още, че се подготвят промени в Закона за кредитните институции, които предвиждат отпадане на банковата тайна в определени случаи, които сега законът не допуска, ще бъдат обобщени и внесени от всички членове на временната комисия в сряда или четвъртък.

Текстовете предвиждат да отпадне банковата тайна за променените депозити с преференциални лихви, както и за депозитите на политици и депутати. Атанасова посочи, че предложението е да се разкрият и консултантските договори и др. "Беше направено предложение от представители на различни парламентарни групи в комисията да се обърне внимание на това да се оповестява информация за кредитите на юридическите лица с обезценка над 50%, тези, които са необезпечени", допълни Атанасова. Безпрецедентно е може би мнозинството, а по отношение на промяна в Закона за кредитните институции, всички парламентарни групи са подкрепили идеята да падне банковата тайна за банка, която е в несъстоятелност, коментира Атанасова.

Все още юристите работят по конкретните текстове, но според черновата, цитирана от Атанасова, се предвижда по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, синдиците на банка в процедура по несъстоятелност да оповестяват публично в 7-дневен срок сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители.











Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови