Новият фонд "Утре": И ние се питаме защо се променя пенсионният модел

Александра Маркарян 22 декември 2014 в 14:16 5695 3

Новосъздадената пенсионноосигурителна компания "Утре" отхвърли внушенията, че кардиналните промени в модела на пенсионното осигуряване в България се прави в полза на частни лица, включително и на "Утре".

"Промените ще засегнат всички пенсионноосигурителни дружества в България и особено сега навлизащите на пазара.

...

Като управляващи ПОД „Утре“ АД и ние търсим отговор на въпроса защо точно сега и в такива кратки срокове бяха гласувани тези промени и какви са причините за тях. Особено, като се има предвид, че има неяснота кога ще бъдат приети и какво ще съдържат подзаконовите нормативни актове.

Вярваме, че пенсионното осигуряване трябва да дава сигурност на хората и търсим отговор на въпроса дали така взети набързо решения ще се отразят благоприятно в дългосрочен план върху благосъстоянието на хората и икономиката на страната като цяло", пише оперативният директор на ПОК "Утре" Ивелина Кавурска в становище до медиите.

Тя декларира, че дейността на ПОК "Утре" е независима политически и се осъществява в съответствие на законите на страната.

ПОК "Утре" АД все още не привлича осигурени лица. Компанията е получила лиценз за осъществяване на пенсионноосигурителна дейност от Комисията за финансов надзор през юли 2014 г. Регистрирана е през август 2014 г. Неин собственик е фирмата за бързи кредити "Изи асет мениджмънт" с търговско наименование "Изи кредит".

Реакцията на ПОД "Утре" бе заради интервю на ръководителите на два от пенсионните фондове в България - "Доверие" и "ДСК-Родина" Даниела Петкова и Николай Марев.

Промените в пенсионния модел бяха договорени на двустранна среща между Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев в неделя, 14 декември 2014 г. Нямаше обществено обсъждане, нито дебат в Националния съвет за тристранно сътрудничество. От срещата бяха изолирани работодателските организации. Промените бяха предложени зад гърба на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Те бяха прокарани през парламента само за една седмица, с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Те отварят врата за разрушаването на задължителното допълнително доброволно осигуряване, което трябва да осигури втора пенсия на всички работещи, които са родени след 31 декември 1959 г. При него 5% от вноската за пенсия задължително отиват в лична партида в частен фонд на осигурявания. Останалата част от вноската се превежда в НОИ, където няма лични партиди, а парите отиват за плащане пенсиите на днешните пенсионери.

Приетите промени премахват задължителното отделяне на 5% в частен фонд за втора пенсия и отварят врата за заличаването на втория стълб: младите хора, които за първи път започват да работят и, съответно, да се осигуряват през 2015 г., ще могат да изберат частен фонд в рамките на една година. Ако не разберат за тази възможност в 1-годишния срок и не посочат фонд, ще бъдат автоматично записани в НОИ и никога повече няма да имат възможност да започнат да отделят 5% от вноската си в лична партида за втора пенсия. 100% от парите им ще отиват за плащането на пенсиите на сегашните пенсионери. Режимът за хората, които вече се осигуряват в частен фонд за втора пенсия остава неясен. В закона е записано, че той ще бъде уреден допълнително в наредба на Министерския съвет. Проектът за такава наредба не е публичен. Не е ясно дали хората ще трябва да заявяват писмено, ако искат парите им да останат в частните фондове. Не е ясно, ако режимът е такъв, какъв ще е срокът, в който хората ще трябва да запишат предпочитанието си и дали той ще е реалистичен за реален избор, а не за принудително прехвърляне на парите им в НОИ.

Критиците на промяната я определят като национализация на парите за втора пенсия, които са над 7 милиарда лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!