НС ще гледа проекта на промени в Бюджет 2014 г.

В него е заложен нов дълг от 4.5 млрд. лв. и дефицит 3.6%.

OFFNews 28 октомври 2014 в 16:28 2171 0

Правителството внесе в Народното събрание (НС) предложението си за актуализация на бюджета и се очаква това да е един от първите закони, с които ще се заемат депутатите.

В проекта на Министерския съвет се предлага да бъде поет нов дълг от 4.5 млрд. лв., а бюджетният дефицит да се повиши до 3,6%. Ако това бъде одобрено от депутатите, дефицитът ще надскочи прагът в еврозоната от 3%.

Служебният кабинет предлага също възможност за поемане на нов дълг от 700 млн. лева, с който да бъде подпомогнат Фондът за гарантиране на влоговете, ако са нужни допълнителни средства заради кризата в КТБ.

Същото така самият фонд да може да поеме нов дълг от 2 млрд. лева, като и възможност за подпомагане на банковия сектор с 2,9 млрд. лв., което е разрешената помощ от Европейската комисия. Разрешението бе поискано след банковата паника през юли.

В парламента е внесе и проекта на промени в бюджета на НЗОК, който предвижда допълнителни 100 млн. лв. за Здравната каса. Парите са нужни за субсидиране на различни видове лекарства, включително и за злокачествени заболявания. 

Също така пари за здравеопазване ще бъдат осигурени и през републиканския бюджет - допълнителни 24 млн. лв. за психиатрична помощ, хемодиализа и подпомагане на болнични заведения в отдалечени региони.

Социалното министерство ще получи 50 млн. лева, от които 36 млн. лв. са за социални дейности. Допълнително пари ще има за земеделското и за регионалното министерство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!