НАП спря сделките на LIC33 и запорира шестте компании, продадени от Цветан Василев

OFFnews 28 март 2015 в 09:19 10217 13

Снимка бгнес

Пиер Луврие, собственик на LIC33

Националната агенция за приходите е запорирала дяловете в шестте компании, които банкерът Цветан Василев продаде на консорциума LIC33, пише „Труд".

През седмицата стана ясно, че LIC33 придобива 43% от "БТК", 91% от военните заводи "Дунарит и "Авионамс", 100% от "Национално управление радиотелевизионни станции" (НУРТС), мултиплекса "Фърст Диджитал", пийпълметричната агенция "Гарб" и други медийни активи в сделка за 1 евро.

„На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалният отговор на НАП.

Юристи коментираха пред „Труд", че данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от НАП, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

На 24 март от своя страна пък Българската телекомуникационна компания (Vivacom) официално потвърди, че няма сделка, на базата на която да е сменена собствеността на мажоритарния пакет в компанията.

Промяна в собствеността не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на OFFNews. Не е постъпвала никаква промяна в партидата, която да не е вписана, увериха ни от Агенцията по вписванията.

Ако има сделка за БТК, преди каквото и да е официално вписване, по нея трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Предприятията са длъжни да уведомят КЗК за концентрацията след сключването на договора и преди предприемането на реални действия по изпълнението на сделката, съгласно Закона за защита на конкуренцията. До постановяването на решение от КЗК са забранени всички правни и фактически действия, свързани с предвижданата концентрация, а нарушението на забраната се наказва с до 10% от общия оборот на предприятията за предходната финансова година.

В тази връзка днес OFFNews отправи запитване до Комисията дали е постъпвало уведомление. Отговорът на говорителя на КЗК Марио Гаврилов беше: "До този момент няма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!