Муравей Радев: Петър Чобанов е бил основният двигател за срива на КТБ

OFFNews 28 май 2015 в 08:58 9826 4

Снимка bTV

Прокуратурата, ДАНС, министерствата и най-вече правителството на Пламен Орешарски са първите виновни за ситуацията с КТБ. Това коментира бившият финансов министър в кабинета „Костов” Муравей Радев по бТВ. 

Кабинетът на Орешарски не си мръдна пръста да спаси банката, а имаше всички възможности. Не пожела или не му позволиха. Това е големият въпрос, каза още Радев. Според него бившият премиер е знаел прекрасно какво ще се случи, ако държавата не се намеси и не плати 700-800 млн., които щяха да се върнат с лихвите. 

Според него финансовият министър тогава Петър Чобанов е бил основният двигател в сриването на банката. „Мозъкът на цялата история е Цветан Василев, но той без помощта на видни политици и на държани мъже не можеше да направи нищо”, добави Радев. 

Той не се съгласи, че вложителите, преправили договорите си, са облагодетелствани, тъй като вероятно съдът ще ги накара да върнат парите.

„Облагодетелстваните са тези, които извадиха парите и ги пръснаха – групата около Цветан Василев, а той може да каже кои са другите. Сега много трудно бихме могли по обратния път да си върнем загубеното. Всяка една стотинка е записано къде, при кого и защо е отишла. Знаят го банковите среди, не и широката публика. Там са имената, които не говорят нищо на никого – шофьорът, секретарката, не и Цветан Василев”.

Муравей Радев подкрепи номинацията на ГЕРБ за гуверньор на БНБ: „Димитър Радев е много подходяща кандидатура, дори се учудвам, че е приел. За него това е малко смяна на кон за кокошка. При мен беше първи зам.-министър, водеше най-важните ресори и се справяше блестящо. Доказа се и в Международния валутен фонд – изгради бърза кариера, за месеци от обикновен инспектор се превърна в ръководител на мисия в държави с най-тежките кризи. Много е етичен. Консенсусна фигура – той е неутрален политически”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови