Междубанковите депозити у нас се свиват заради гръцката криза

Цветан Петров 03 юли 2015 в 12:49 3400 0

Снимка bg.wikipedia.org

На фона на ръста от 204 млн. лева, който са отбелязали спестяванията на гражданите през последния месец, над 1,6 млрд. лева са напуснали банковата система през май. Това показват най-новите данни на Българска народна банка (БНБ), цитирани от в. "Сега".

Основната причина за това са кредитните институции, които изтеглят своите влогове. Поради тази причина междубанковите депозити само за месец намаляват с 26% или 1,9 млрд. лева.

Данните, цитирани от Dir.bg показват, че най-голямо свиване на междубанковите депозити има при представителите от трета група, в която са класифицирани клоновете на чужди банки у нас. Такива клонове имат гръцката Алфа Банк, Сити банк Европа, БНП Париба, ING Банк, Те-Же Зираат и ИШБАНК. През май от тази група са изтеглени общо около 1.735 млрд. лв. За сравнение - спадът на банковите активи в трезорите от първа група е 245 млн. лв.

Възможна причина за отчетеното намаление може да са мерките, които БНБ предприе, за да намали последствията от гръцката криза върху банките. Още преди да се стигне до настоящото положение в Гърция БНБ е изискала от банките с гръцко участие у нас да се освободят от зависимостите си от своите централи.

Банките в България не трябва да продават гръцки ценни книжа, облигации или да изтеглят депозитите си, защото те отдавна не притежават такива, категорични са от БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови