МВФ: Кризата в Украйна е заплаха за глобалната икономика

Марина Юнакова 11 април 2014 в 19:15 4894 20

Кристин Лагард

Снимка Уикипедия

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард

Кризата в Украйна е една от сериозните пречки за възстановяването на глобалната икономика, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард по време на срещата на лидерите на МВФ и Световната банка във Вашингтон.

Лидерите на двете организации предупредиха, че украинската криза би могла да навреди на световните икономически перспективи, тъй като в момента МВФ и Световната банка наливат милиарди долари в стабилизирането на Киев.

Лагард заяви, че световната икономика се възстановява с прекалено бавни темпове и е нужно да се предприемат незабавни политически действия във всички аспекти.

В противен случай рецесията може да се задълбочи, добави още тя.

"Въпреки факта, че растежът се засилва, той е твърде слабо осезаем. Все още имаме 200 милиона безработни на пазара на труда", каза ръководителят на МВФ.

Сред най-сериозните пречки за възстановяването на глобалната икономика, изброени от Лагард, освен кризата в Украйна, са бавният растеж на развиващите се икономики, заплахата от дефлация в еврозоната и сътресенията на пазара като цяло.

Президентът на Световната банка Джим Йонг Ким изрази опасения, че кризата ще има трайни последици за Русия, която беше изолирана от икономическите общности заради намесата си в Крим.

"Това е много сериозен проблем за Русия - един много сериозен проблем за бъдещите й перспективи", коментира Ким.

"Ние призоваваме всички страни да продължават с преговорите и да намерят мирен начин за разрешаването на ситуацията."

МВФ прогнозира световен растеж до 3.6% за тази година и 3.9% за следващата.

Кристин Лагард подчерта, че през февруари Г 20 предвиди, че с правилни политически мерки икономическият растеж може да прехвърли очакваните позиции с 2 пункта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!