Лукарски: Не можем да се месим на пазара на горива

Ивайло Анев 25 септември 2015 в 12:29 4485 9

Министърът на икономиката Божидар Лукарски

Цените на горивата у нас зависят от фактори, които не са свързани с политиката на Министерството на икономиката.

Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на днешния парламентарен контрол. Той трябваше да даде отговор на този въпрос още миналата седмица, но инцидент по време на футболна среща, попречи на министъра да присъства в парламента.

Той отговори на въпрос на депутата от АБВ Светослав Белемезов, който отбеляза, че цената на дизела у нас е много по-висока от тази в другите европейски държави, въпреки ниските акцизи.

Депутатът напомни също, че дори родни транспортни фирми зареждат горива в съседни държави. Белемезов попита министър Лукарски каква е стратегията за нормализиране цените на горивата и тяхното отражение върху българската икономика.

В отговор икономическият министър припомни какви са намеренията на правителството. Той заяви, че едно от тях е намаляването на административната тежест за бизнеса.

За връзката, която се прави между бизнес средата и цените на течните горива, Лукарски обясни, че цените се определят на пазарен принцип. „При евентуална намеса на държавата в ценообразуването както по време на плановата икономика, може да се създадат условия за спекула”, каза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!