Колко пари трябва да имаш, за да си сред най-богатите хора на планетата?

Мира Даскалова 27 януари 2015 в 20:20 5144 0

На ежегодната среща на бизнесa и политическия елит на Световния икономически форум в Давос стана дума за растящото неравенство и "най-богатият 1%" от населението на планетата.

Според доклад на неправителствената организация за благотворителност Oxfam, базиран на изследване на банка Credit Suisse, страната с най-голям дял от населението в клуба на богатите е Швейцария. 

Един на всеки 10 швейцарци, което е близо 800 000 от 8 млн. население, има активи на стойност повече от 798 000 долара, съобщи Би Би Си.

Според Credit Suisse близо 47 млн. души могат да бъдат причислени към най-богатите хора в света - всеки с богатство от 798 000 долара или повече.

Тук се включват много хора в богатите страни, които не се считат за особено богати, но които притежават собствен дом или са изплатили значителна част от ипотеката си.

От тези хора 18 млн. души са в САЩ, 3.5 млн. души са във Франция, 2.9 млн. души са във Великобритания и 2.8 млн. са в Германия.

Причината Германия, най-голямата икономика в Европа, да е с по-малко богати хора е, според показателите на Credit Suisse, в нивата на жилищна собственост, които в стараната са по-ниски. 

Има две азиатски страни с повече от един милион души в клуба на богатите. Това са Япония - с 4 млн. души, и Китай - с 1.6 млн.

В доклада на Credit Suisse не се взема под внимание обаче цената на стоките във всяка страна, нито пък доходите в тези страни като цяло. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови