Ковачки принуди държавата да му плати половин милион лева

OFFNews 19 септември 2014 в 16:10 7196 6

Христо Ковачки

НЕК преведе 500 хил. лв. на „Топлофикация Сливен“ ЕАД, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Ведомството беше принудено да даде тези пари, след като първо миньорите от рудник "Черно море" останаха под земята над 30 часа заради неизплатени заплати, а после към протеста се присъединиха и техни колеги от "Мини открит въгледобив - Перник", "Топлофикация - Перник" и мина "Бобов дол".

Всички мини, както и двете топлофикационни дружества в Сливен и Перник, са собственост на Христо Ковачки. 

По-рано днес се състоя задочен спор между МИЕ и "Топлофикация Сливен". От министерството обявиха, че НЕК е разплатила на дружеството 71% от дължимите суми, което е много повече от това, което е разплатила на другите си контрагенти. Те цитираха и сума от 705 хил лв. която е изплатена на "Топлофикация Сливен" в началото на този месец.

Шефът на топлофикационното дружество Ангел Ангелов отговори на тази атака с напомнянето, че въпросните 705 хил. лв. всъщност са били предназначени за „Мини Марица Изток”, а тези 71% разплатени дългове са предимно от 2013 г.

"За да се гарантират здравето и безопасността на работещите в мини „Черно море“ правителството разпореди на Българския енергиен холдинг да намери резерви и да осигури средства за заплати на миньорите. Миньорите не бива да бъдат използвани за икономически взаимоотношения между две частни фирми", обявиха от МИЕ. 

Оттам напомниха, че НЕК в качеството си на обществен доставчик на електрическа енергия няма търговски взаимоотношения с „Мини Черно море“.

"Считаме за несправедливо както обществения доставчик на електроенергия, така и миньорите, работещи в мините, да бъдат заложници на икономическо-правните отношения между субекти извън държавата, пише още в съобщението от енергийното министерство.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов прекъсва командировката си до Азербайджан и след 20 часа ще бъде на място в мина „Черно море“, за да разговаря с миньорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови