Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

КТБ глътна банка Креди Агрикол България

Александра Маркарян 10 април 2014 в 14:23 9782 57

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Корпоративна търговска банка да придобие 100% от капитала на Креди Агрикол България от ИЮБ Холдинг S.A.S. и постанови незабавно изпълнение на решението си. Цената на сделката не се споменава в решението на КЗК, което е от 9 април и е публикувано днес на сайта на КЗК.

Договорът за продажба между френското акционерно дружество и банката на Цветан Василев е сключен на 21 януари 2014 г. БНБ е дала предварително одобрение.

Обект на продажба са всички 92,090,621 акции с номинална стойност от 1 лев всяка, формиращи капитала на Креди Агрикол.

"Пазарът на дистрибуция на застрахователни продукти, на който оперира само придобиваното предприятие, няма да бъде засегнат в настоящата концентрация.... Пазарът на факторинг услугите също няма да бъде засегнат... По отношение на останалите услуги/продукти не е налице хоризонтално припокриване, и в резултат на сделката не се очаква промяна в пазарните позиции на участниците (респ. в конкурентната среда)", се казва в решението на КЗК.

КТБ е в групата на петте най-големите банки в България, по активи тя е четвърта след Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка.

Креди Агрикол България е във втората група и заема 17-о място в България.

След сделката новата група ще има дял от 8,34% от активите в банковата система.

Съгласно становището на БНБ, в резултат на концентрацията КТБ ще подкрепи капиталовите нужди на Креди Агрикол и посредством оптимизация на бизнеса ще способства за излизане на банката на оперативна печалба.

Според Уникредит Булбанк АД сделката няма да има особено голямо отражение на българския банков сектор.

Асоциацията на банките отбелязва, че обединената банкова група не би имала съществени предимства пред останалите участници на банковия пазар, както и че конкуренцията между банките в страната се концентрира главно между първите 10 банки, които съсредоточават над 80% от активите на банковата система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews