КРИБ: Делът на сивата икономика в България е над 30%

OFFNews 25 септември 2015 в 11:35 4175 3

Снимка БГНЕС

Над 30% е делът на сивата икономика в България. Това нарежда страната ни сред първите места в Евросъюза по този показател.

Информацията идва от думите на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Своето изказване той направи по време на кръгла маса в рамките на националната кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!".

Той изрази надежда законодателната и изпълнителната власти да предприемат реформи, чрез които през следващите години този процент да спадне и България да постигне поне средното европейско равнище на сива икономика.

Домусчиев каза още, че деловите среди не може да разчитат единствено на законодателната и изпълнителната власт и на техния контрол. "Контрола трябва да го правим и самите ние", смята председателят.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров пък съобщи, че по данни на Европейската комисия (ЕК) общата стойност на укритите данъци в Евросъюза е 1 трилион евро. Според него, при дял от 30% на сивата икономика у нас, 25 млрд. от брутния вътрешен продукт (БВП) са сив оборот.

Според Димитров има голяма разлика между понятията "сива икономика", "черна икономика" и "неформална икономика" или "контрабанда".

"С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана", обясни той.

КНСБ предлагат там, където има отказ от договаряне на минимални осигурителни доходи, НАП да проверява доколко работодателите работят на светло. Въвеждането на ваучерите за услуги също ще изсветли икономиката, смята Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!