КЗК се сезира срещу фирма, свързвана с "Газпром"

OFFNews 16 април 2015 в 11:27 7660 2

Комисията за защита на конкуренцията се сезира срещу свързваната с "Газпром" фирма "НИС Петрол" ЕООД след сигнал за заблуждаваща рекламна табела на входа на бензиностанция "Газпром" по главен път Е-79, посока София към Елин Пелин, с. Долни Богров.

Сигналът от Л.П. е подаден на 17 март, а решението на Комисията е от 8 април.

Рекламата е за предоставяне на 7% отстъпка на литър при зареждане на гориво в бензиностанции от верига "Газпром". Подалият сигнала твърди, че тази отстъпка е била валидна, но през календарната 2014 г. Той пише, че в началото на 2015 г. е започнало раздаване на електронни чипове вместо талоните за отстъпка, като служители са уверявали клиентите, че няма промени в условията на промоцията, а само ще се сменят талоните, защото са хартиени и нетрайни. В същото време, при две зареждания той установил, че получава значително по-малка отстъпка - например на 25 литра газ трябвало да получи 2 лв. отстъпка, а тя била 70 стотинки.

Л.П. е изпратил до КЗК и две снимки, които показват, че върху колона с цените на входа на бензиностанция на "Газпром" е изписано обещание за отстъпка от цената на горивата. Пише: „Вземи сега 7 ст./литър с талон за отстъпка при зареждане на бензин, дизел или автогаз“.

Проверката на КЗК установила, че в сайта на "НИС Петрол" ЕООД е обявена промоция за програма „Fuel pass“ – „Fuel Pass чип-карта СЪС СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ за горива и стоки!“. Оказало се, че програмата дава право на различни по размер отстъпки при покупка на горива в търговските обекти от верига "Газпром". Размерът на отстъпката зависи от вида на закупените горива, както и според деня и часа на извършване на покупката. От понеделник до събота, между 7 и 19 ч., отстъпката била 5 ст. за бензин и дизел, а за автогаз и метан - 3 ст. От 19 до 7 ч., пак от понеделник до събота, както и всяка неделя и на празници, отстъпката на горивата (за литър или килограм) за бензин и дизел е 0,07 лв. за литър с ДДС, а за автогаз и метан е 0,07 лв. за килограм с ДДС.

На сайта е отбелязано, че валидност на отстъпките е за периода от 01.02.2015 г. до 30.04.2015 г.

При сравнение между рекламната табела и описанието в сайта разминаването станало очевидно - на табелата не пише, че отстъпките са различни, че зависят от деня и часа, няма и препратка към сайта, където са описани пълните условия.

Заради това КЗК образува производство за проучване на евентуално извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

"НИС Петрол" ЕООД е регистрирана на в София, на бул. "Никола Вапцаров" 51А. Управителите му са Валерий Павлович Груздов (Русия) и Йелена Павлович (Сърбия). Собственик е сръбската "Нафтена Индустрия Сърбия" АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови