КЗК проверява такситата Uber по искане на Столична община

OFFNews 16 април 2015 в 10:35 4620 11

Комисията за защита на конкуренцията се сезира срещу компанията Uber, предлагаща алтернативен таксиметров транспорт в редица държави, включително в България.

Решението на Комисията за образуване на производството е от 8 април, след писмо на Столична община от 12 декември 2014 г. КЗК ще проверява извършва ли Uber нелоялна конкуренция, забранена от закона.

Производството е срещу Юбер Б.В. (Uber B.V) и Разиер Опърейшънс Б.В. (Rasier Opеrtions B.V.), регистрирани в Амстердам, Нидерландия.

Според писмото на общината UberX не гарантира сигурността на пътника, който получава име, снимка и регистрация на автомобила. Освен това - пишат от общината - действащата нормативна база не позволява предлагането на услугата превоз на пътници срещу заплащане без нужните регистрации за това. Столична община иска от КЗК становище дали предлагането на такъв вид услуга не създава предпоставки за нелоялна конкуренция.

От предварителната проверка на КЗК става ясно, че услугата "UberX" се свързва с Юбер Техноладжис Инк., САЩ и Юбер Б.В., Нидерландия и се предлага на територията на България само в София. От Комисията пишат до двете компании и от американската Юбер Техноладжис Инк. им отговарят, че дружеството няма дейност в България, включително такава с представяне на услугата UberX.

От Юбер Б.В., Нидерландия пък уточняват, че имат лиценз за предоставяне и използване на софтуерно приложение/платформа за смартфони (iOS, Android и Blackberry) в България, че предоставят единствено технологични услуги и не участва в предоставянето на транспортни услуги, а единствено правят възможен контактът между различни физически лица.

Услугата UberХ се предлага в България от 9 декември 2014 г. и е достъпна чрез мобилното приложение на Юбер.

Чрез нея пътници могат да правят заявки за споделяне на евтин превоз в рамките на населено място. От друга страна, тя позволява на шофьорите да се свържат с потенциалните си пътници, да ги превозят с личните си автомобили и да споделят разходите.

Договорът между пътуващите и Юбер Б.В. за достъп и ползване на приложението Юбер са регулирани от Общи условия за потребители. На пътуващите не се начисляват такси за достъп и ползване на приложението за услуга от Юбер Б.В. Последното е предоставило на Разиер Опърейшънс Б.В. лиценз за използване на приложението и предоставяне на услуги чрез него на други лица. В този смисъл именно Разиер Опърейшънс Б.В. е дружеството, което на територията на страната предоставя на шофьорите достъп до мобилното приложение на Юбер, за което начислява съответна такса и влиза в договорни отношения с шофьорите на моторни превозни средства за предоставяне на услугата.

Разиер и Юбер Б.В. не предоставят транспортни услуги и не наемат трети лица да извършват транспортни услуги от името на Разиер/ Юбер Б.В., както и не притежават, не отдават под наем и не оперират моторни превозни средства.

За да може пътуващият да използва услугата Юбер, той трябва да изтегли безплатно приложението, да се регистрира на www.uber.com, да предостави име, имейл, телефонен номер и данни за кредитна карта, които се използват за обработка на плащания от страна на лицето, ползващо споделен превоз.

Шофьорите сключват договор за предоставяне на транспортни услуги с Разиер, въз основа на който получават правото да ползват приложението и имат възможност да се свържат и да приемат (по собствена преценка) заявки от пътниците.

Заплащането на услугата се извършва безкасово чрез дебитни/кредитни карти. Тези преводни нареждания се администрират за и от името на шофьора от трето лице - платежна институция. Юбер се фокусира предоставяната от него платформа да гарантира безопасността и удобството на услугите от третото лице/шофьор към потребителите/пътуващите лица на платформата Юбер.

Разиер селектира шофьорите, които ще използват платформата, като им поставя изисквания към предоставянето на услугите с техни собствени превозни средства, използвайки UberX, както по отношение на автомобила (брой места и врати, произведен след 2005 г., изряден технически преглед и др.), така и по отношение на водача (минимална възраст 21години,, валидна шофьорска книжка, документ за самоличност, свидетелство за съдимост и др.).

В хода на предварителното проучване е изискано и становище на ИА „Автомобилна администрация“. От агенцията сочат, че превозът, предлаган чрез платформата за споделени пътувания на пътници от Юбер (uber X), се доближава до голяма степен до таксиметровия превоз на пътници, като в същността си на практика е идентичен с таксиметровия превоз на пътници срещу заплащане. Независимо от идентичността на услугата таксиметров превоз на пътници и услугата, осъществявана чрез платформата Uber X, последната се извършва без да се спазват изискванията на действащото българско законодателство, касаещи този вид превоз, от страна на предлагащите я дружества.

"От така събраните данни възникват съмнения за наличие на евентуално извършени нарушения по Глава VІІ от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) – „Забрана за нелоялна конкуренция“, изразяващи се в действия в противоречие с добросъвестната търговска практика във връзка с предлаганата на територията на България услуга UberX от страна на Юбер Б.В. (Uber B.V), Нидерландия и Разиер Опърейшънс Б.В. (Rasier Opеrаtions B.V.), Нидерландия." Така от КЗК аргументират решението си да образуват производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!