КЕВР отложи с месец скока на цената на тока

OFFNews 29 юни 2015 в 18:36 3134 1

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Председателят на КЕВР Иван Иванов

На закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“ до 31 юли.

В съобщение, публикувано на сайта на КЕВР, се казва, че в краткосрочен план предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници.

"Един от водещите принципи при изпълнение на регулаторните правомощия на комисията при ценовото регулиране е осигуряването на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите", посочва КЕВР.

"Във връзка с това комисията счита, че в хода на административното производство следва да бъдат отчетени важни обстоятелства и действия, резултатите от чието предстоящо финализиране биха могли да окажат влияние върху формирането на цените в сектор "Електроенергетика", се казва в решението на комисията.

Решението трябваше да бъде взето още в петък, но комисията го отложи за днес. Като причина от КЕВР изтъкнаха, че поправката, приета ден по-рано от Народното събрание, все още не била публикувана в Държавен вестник и ако Комисията излезе с решение, то ще бъде нищожно от правна гледна точка.

Миналата седмица Народното събрание даде зелена светлина за промяна на регулаторния период. Законопроектът бе внесен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Предложението предвижда ценовият/регулаторният период, който приключва на 30 юни 2015 г. за цените на дружествата в сектор "Енергетика" и "Топлоенергетика", да може да се удължи със срок до един месец, считано от датата на изтичане на периода.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови