КЕВР остави за вторник решението дали да отложи поскъпването на тока

OFFNews 26 юни 2015 в 14:57 2816 0

Снимка БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране отложи за вторник решението дали да има отсрочка от един месец за увеличението на цената на тока, което иначе трябва да влезе в сила от 1 юли.

Депутатите приеха в четвъртък промяна в Закона за енергетиката, която дава възможност на регулатора да направи такава отсрочка. Промяната обаче все още не е отразена в Държавен вестник и съответно не е влязла в сила, което наложи вземането на решеието да бъде отложено за вторник.

Комисията няма правно основание да се произнася, след като правният акт, възоснова на който ние да излезем с решение, не е действащ в момента и отсъства от правния свят. Ако ние приемем в такава ситуация решение, това означава нашето решение да бъде нищожно, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Решението за промяната на цените на парното и на топлата вода ще бъде взето в понеделник, обясниха от КЕВР.

В хода на обществения дебат за българската енергетика някои български бизнесмени отправиха към мен необосновани обвинения и използваха обидни квалификации. Заявявам, че никой не може да ме отклони от избрания път на защита на българските потребители, на българската енергетика и на българския обществен интерес. Никой не може да ме пречупи и постави на колене, коментира Иванов на страницата си във Фейсбук.

На днешното си заседание енергийният регулатор взе решение за намаляване на цената на природния газ от 1 юли със 7,53% или 40 лева – от 524 на 484 лева.

Предложението на „Булгаргаз“ беше за намаляване на цената на газа със 7,11%.

Това е една добра и важна новина за онази част от българската индустрия, която използва природния газ като енергоносител, както и за онези български домакинства, които са газифицирали своите жилища, каза Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!