Има ли наистина сделка за БТК?

Александра Маркарян 25 март 2015 в 15:11 9107 13

Пиер Луврие и екипа му на пресконференцията, на която Луврие се обяви за новия собственик на мажоритарния пакет акции на БТК

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Пиер Луврие и екипа му на пресконференцията, на която Луврие се обяви за новия собственик на мажоритарния пакет акции на БТК (Vivacom)

Има ли наистина сделка за продажбата на 43% от Българската телекомуникационна компания? Пресконференцията на обявилия се за нов собственик Пиер Луврие, обслужвана от пиар агенцията "Янев и Янев" на Елена Вълчева, вероятно целеше да внуши, че отговорът е "да". На нея обаче не беше показан нито един документ, доказващ, че има договор между Цветан Василев и обявеното за купувач дружество LIC33.

Промяна в собствеността не е вписана в Търговския регистър, показа проверка на OFFNews. Не е постъпвала никаква промяна в партидата, която да не е вписана, увериха ни от Агенцията по вписванията.

Ако има сделка за БТК, преди каквото и да е официално вписване, по нея трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Предприятията са длъжни да уведомят КЗК за концентрацията след сключването на договора и преди предприемането на реални действия по изпълнението на сделката, съгласно Закона за защита на конкуренцията. До постановяването на решение от КЗК са забранени всички правни и фактически действия, свързани с предвижданата концентрация, а нарушението на забраната се наказва с до 10% от общия оборот на предприятията за предходната финансова година.

В тази връзка днес OFFNews отправи запитване до Комисията дали е постъпвало уведомление. Отговорът на говорителя на КЗК Марио Гаврилов беше: "До този момент няма".

Попитахме и БНБ дали има регистрация на инвестиция, каквато би трябвало да има, ако действително чужд инвеститор реши да плати 900-те милиона евро задължения на БТК. До този момент информацията ни е, че такава няма.

Изпратихме и писмено запитване до БТК с въпрос дали купувачът вече е изпратил свой пълномощник в компанията. Вижте отговора, който получихме.

Написаното дотук ясно сочи, че няма документална следа за смяна на собствеността на БТК. Остава открит въпросът защо г-н Луврие дойде в България и какво се опита да ни каже.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!