"Източването на КТБ пряко се следеше от УС на БНБ. Те не направиха нищо"

OFFNews 16 април 2015 в 09:30 6027 9

Илиян Зафиров

Снимка Булфото/Стефан Марков

Илиян Зафиров

"В КТБ имаше висш служител на БНБ през цялото време, когато се развиваше това масирано теглене, тези всички масирани атаки, и той имаше пряк достъп до всички движения по сметките на банката, преводите, тоест изтичането на парите от банката пряко се следеше и се докладваше на УС на БНБ. Те знаеха във всеки един момент какво е състоянието на банката и не предприеха абсолютно никакви мерки. Просто наблюдаваха как банката постепенно ще затвори."

Това заяви един от изпълнителните директори на Корпоративна търговска банка Илиян Зафиров - вече обвиняем по делото "КТБ", пред bTV тази сутрин.

На въпрос зависим ли е управителят на БНБ Иван Искров Зафиров отговори: "Последната информация, която г-н Василев изнесе за някакви трансфери за африкански банки не срещна абсолютно никаква реакция, което мен ме навежда на мисълта, че там трябва да има нещо. Не знам за какво говори г-н Василев. Точно този тип информация не я обсъждам. Предпочитам тези неща да не ги знам, защото, първо, не мога да напусна територията на страната и ако знам това, което г-н Василев знае, може да ме намерят в някой храсталак или в някой язовир".

Прогнозата му за бъдещето на КТБ бе следната:

"Банката ще бъде изкупена от държавната Българска банка за развитие и след това препродадена като предприятия на когото трябва и за колкото трябва. Най-големият кредитополучател на ББР знаете ли кой е? Фирми на Делян Пеевски. Оттам нататък министър Горанов също доста активно действа във взаимодействие с ДПС. За мен там се намират хората, които евентуално ще изкупят на безценица активите на банката, които, впрочем, не на оценявани. Другият вариант - ако този не проработи - е синдиците на банката да продават активите "на парче" пак на когото трябва, както досега са продавани всички активи на предприятия в несъстоятелност".

А активите са около 20 действащи предприятия с обща печалба 250 млн. евро, 10 хотела, 200 дка терени в София, "на много сериозни места", както и на морето - в Бургас, Варна, на първа линия, и още 7 сгради в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!