Енергийният регулатор ще има ново ръководство до месец

ДКЕВР стана КЕВР, членовете й ще се избират от парламента

Нели Чолашка 26 февруари 2015 в 16:51 1628 0

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде преименувана на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това решиха окончателно депутатите с приемането на промените в Закона за енергетиката на второ четене.

Премахването на "държавна" от името е само формално и заради промяната на органа, който ще избира членовете, не означава, че комисията няма да работи в полза на обществото, обясни при гласуването на текстовете на първо четене председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Съставът на Комисията ще бъде увеличен от седем на деветима членове и те ще се избира от Народното събрание, досега те се избираха от Министерския съвет.

До месец от обнародването на промените в закона Народното събрание трябва да избере председател и членове на КЕВР.

Предвидено е също членовете на регулатора да бъдат разделени на два състава - за енергетика и за въпросите на ВиК сектора.

Въвеждат се изисквания към членовете на КЕВР - минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор.

Заседанията на Комисията ще бъдат открити, освен когато се обсъждат случаи, при които става въпрос за класифицирана информация.

Бюджетът й ще бъде 3% от средствата, които събира от лицензионни такси. Средно на година регулаторът събира от такси около 12 млн. лева.

Мнозинството отхвърли внесените наскоро от Патриотичния фронт промени в закона, които щяха да позволят на клиентите на топлофикациите да прекратявате едностранно договорите си с дружествата, без да се съобразяват със съседите си.

Димитър Байрактаров от ПФ заплаши колегите си, че ще вкарат държавата в наказателна процедура на Европейската комисия, защото в момента хората са принудени да получават услуга, която не са поръчали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!