Евростат регистрира ръст на индустриалното производство в България

OFFNews 15 април 2014 в 13:27 1272 0

Евростат регистрира ръст на индустриалното производство в България

На годишна база индустриалното производство в България през февруари регистрира ръст от цели 6,5% (спрямо февруари 2013-а година) след повишение с 2,5% през първия месец на годината (възходяща ревизия от повишение с 2,3%) и по този показател нашата страна надвишава в значителна степен средните нива на индустриален растеж в ЕС, показват данни на Евростат.

Според европейската статистика индустриалното производство в България се повиши през февруари с 0,7% на месечна база след ръст с 1,8% през януари (възходяща ревизия от повишение с 1,4%), потвърждавайки подновената от началото на годината позитивна тенденция на растеж на производството в България, която беше в сила през лятото и началото на есента на 2013-а година.

Индустриалното производство в 28-те страни - членки на Европейския съюз се повиши през февруари с 0,4% на месечна база след повишение с 0,2% през първия месец на годината (възходяща ревизия от повишение с 0,1%).

На годишна база индустриалното производство в ЕС се повиши през февруари с 2,1% (спрямо февруари 2013-а) след повишение с 1,9% през предходния месец (низходяща ревизия на предишната оценка за скок с 2,4%).

Най-голям спад на годишна база бележи индустриалното производство в Холандия (спад с 8,9%), следвана от Финландия (-5,4%) и Литва (-2,1%), докато най-солиден ръст регистрира производството в Словакия (с 9,0%), Румъния (с 8,9%), Унгария (с 8,2%) и Чешката република (повишение с 6,7%), като България заема престижното пето място от всички 28-страни - членки с повишение на индустриалното производство от 6,5%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови