ЕК поиска обяснения от България за „Южен поток“

OFFNews 29 март 2014 в 11:05 9122 30

ЕК поиска обяснения от България за „Южен поток“

Европейската комисия изпрати до България писмо, с което поиска обяснения относно готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от проекта от обсега на европейското законодателство, съобщи БНР.

Писмото е изпратено от комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер до енергийния министър Драгомир Стойнев, като в него се задават въпроси относно плановете на управляващите във връзка с българската част от „Южен поток“.
Писмото не е свързано с правна процедура срещу България, тъй като тези текстове все още не са приети, и на този етап само задаваме въпроси, посочиха от ЕК.

Става въпрос за приетите от енергийната комисия промени в Закона за енергетиката, които предвиждат предвиждат промяна на дефиницията за „междусистемен газопровод“ и по този начин българската част на „Южен поток“ може да бъде разглеждана като интерконектор.

Ако тези промени бъдат приети, българската част от „Южен поток“ няма да влиза в обхвата на 3-тия европейски енергиен пакет и по този начин ще бъдат осигурени законови предпоставки „Газпром" да бъде единствената компания, която ще има достъп до тръбата.

От ЕК допълниха, че са обезпокоени от това дали готвените законови промени са в съответствие с европейското законодателство.

Ако промените бъдат приети, това по всяка вероятност ще доведе до наказателна процедура срещу България.

В края на миналата година България официално упълномощи ЕК да води преговорите с Русия за промените в междуправителственото споразумение за „Южен поток“, за да бъдат премахнати несъответствията с европейското законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!