ЕК започва наказателна процедура срещу България заради ограниченията за земеделските земи

OFFNews 26 март 2015 в 15:02 9737 12

Брюксел стартира наказателна процедура срещу България заради ограниченията, които страната ни налага за покупка на земеделски земи от чужденци.

Европейската комисия иска официално от България да представи становище относно своите законови разпоредби, които регламентират придобиването на земеделски земи.

Официални писма със същия текст са изпратени и до Унгария, Литва и Словения, се казва в прессъобщение на Европейската комисия. 

Държавите членки разполагат с два месеца, през които да отговорят на Европейската комисия.

Нормативни актове, които съдържат няколко разпоредби, могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на ЕС. Всякакви ограничения на тези, залегнали в Договора, основни свободи трябва да бъдат надлежно обосновани и да съответстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност, посочват от ЕК.

Макар че държавите членки имат право да определят свои собствени правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС.

Законът за собствеността и ползването на земеделските земи  у нас беше променен в началото на тази година. Глоба в размер на 100 лева на декар притежавана земеделска земя ще плащат офшорните дружества от 1 май, които не отговарят на законовите изисквания към собствениците, гласят промените. През миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци, въпреки наложеното от президента вето. За физически лица и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС), се изисква пет години уседналост. Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи. Това означава, че тези дружества трябва или да променят собствеността си, или да продадат нивите.

Според Комисията оспорваните национални разпоредби съдържат също така някои ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки. Те включват: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

Искането на Комисията е под формата на официално уведомително писмо — първият етап от процедурата за установяване на нарушение съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Засегнатите държави членки имат срок от два месеца за отговор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!