До седмица ще заработи енергийният борд

OFFNews 18 август 2014 в 18:43 2718 1

Екатерина Захариева

До началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд, обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерна Захариева. На срещата присъства и енергийният министър Васил Щонов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите в сектор „Енергетика", кризата със затварянето на КТБ, липсата на финансиране за строителството на участъци от АМ „Хемус" и състоянието на „Напоителни системи".

Захариева обяви, че основната задача на енергийния борд е да намери и предложи решения, за стабилизиране на сектора, който е пред колапс, заради натрупани дисбаланси, следствие от неефективни решения, взети под политически натиск.

Вицепремиерът предупреди миналата седмица, че ни чака режим на тока, ако не бъдат взети спешни мерки.

„Бордът трябва да предприеме първите най-важни стъпки, с които да спасим сектора, тъй като е реална опасността още през октомври системата да колабира", заяви днес министър Захариева.

По думите й всеки месец НЕК губи по 50 млн.лв., заради което не се разплаща с компаниите, от което страдат всички.

Тя е разпоредила пълна проверка на НЕК за извършените плащания, защото имало информация, че въпреки кризата някои дружества са получавали пари от държавата редовно, а други не.

„Ще дадем максимална прозрачност, на кого плаща НЕК и по какви критерии", обеща Захариева.

Синдикатите подкрепиха създаването на енергийния борд като важна стъпка за стабилизиране на сектора. 

От КНСБ настояха и за решение на проблема с фирма „Автомагистрали Черно море", която строи участък от АМ „Хемус". Над 19 млн. лв. пък са задълженията на държавата за делегирани дейности към „Напоителни системи" , което е причина за социално напрежение.

Синдикатите предупредиха, че кризата с КТБ крие риск за дейността на дружества с активи за над 7 млрд. лв. и стотици работещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови