Домусчиев: Държавната администрация трябва да се съкрати с 50%

OFFNews 15 март 2015 в 14:12 7069 9

Снимка БГНЕС

Maлко хора, но с добро заплащане, които имат необходимите качества. Това е рецептата на новия председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев за ефективна държавна машина.

"Държавната администрация не функционира добре, защото има много излишни хора. Количеството не прави качество", коментира в студиото на БНТ собственикът на ФК"Лудогорец".

От практиката си в частния бизнес при приватизация и преструктуриране на предприятия Домусчиев видял, че "голяма част от администрацията просто не върши работа, а отговорностите се размиват и това не дава никакъв принос".

"Ако в определени министерства и 50% от държавната администрация бъдат съкратени, нищо лошо няма да се случи. Но на тези, които останат, трябва да им се вдигнат възнагражденията, за да може там да се задържат и да се привлекат възможно най-добри експерти, за да стане по-ефективна държавната машина", посочи председателят на КРИБ.

Домучсиев смята, че държавата ни не е атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори през последните години заради липсата на предсказуемост и стабилност в управлението. Освен това и цените на електроенергията и природния газ не са атрактивни за индустриалния сектор.

"Докато България изнася евтин ток за Турция и продължава да захранва чужди икономики, българската индустрия продължава да плаща най-скъпия газ и ток. И неслучайно това отблъсква много инвеститори", посочи той.

"Не харесваме увеличението на социалните осигуровки. Ще предприемем всички действия, защото до момента каквото сме предложили, е било отхвърлено. Там не се правят реформи, не се търсят начини да се премахнат дефицитите. Кара се по социалистически - вдигаме това, вдигаме онова, никой не те пита. Което не е нормално", казва още шефът на КРИБ.

Собственикът на ФК "Лудогорец" счита, че както в икономиката, така и във футбола у нас липсва интелект.

„Ядосвам се понякога на постоянните атаки към нас. Ние, българите, сме си такива. Вместо да гледаме кой какво е постигнал и как, ние започваме да отричаме, опитаме се да дръпнем в блатото този, който изплува. "Лудогорец" се бори по модели, които сме видели във водещите европейски първенства. Нямаше да постигнем успехи в Европа, ако е вярно това, което говорят. Утре ще ни обвинят, че и УЕФА е с централа в Разград. Това са пълни глупости. Няма да помогнат нито на Левски, нито на ЦСКА", коментира Домусчиев атаките срещу своя клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!