"Дизелът трябва да е с 40 ст. по-евтин, дори и при австрийски заплати"

OFFNews 01 септември 2015 в 08:20 15351 6

Трайчо Трайков

Снимка Булфото/Александър Михайлов

Трайчо Трайков

"Средното  за богатия свят печалбата от литър продадено гориво е около 5-10 стотинки - толкова се печели в САЩ, в Германия, а при нас маржът е 30-35 стотинки. 6 пъти по-повече. Кое в пазарната среда позволява да се поддържат тези маржове", попита бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в коментар за цените на горивата пред bTV.

Той бе категоричен, че "дизелът трябва да е с 40 ст. по-малко, отколкото е в България, дори и с австрийски цени и заплати в бензиностанциите".

Според него няма друго обяснение за цените в България освен картел. 

"Няма друго обяснение освен картел. Ако има, нека да го видим."

"Не е достатъчно цените да са близки, за да се докаже картел. Картелът не е въпрос на усещане. Правим секторен анализ, но ще си позволя да не бъда особено обстоятелствен, защото фирмите попиват всяка троха информация, която излиза от Комисията", каза пък говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов в тв студиото и веднага бе разкритикуван от бившия министър.

"Чудесно е, че КЗК се е наела със задачата да го установи, но не съм съгласен, че е толкова трудно събирането на информация. В закона е предвидено задължение за всички физически, юридически лица и държавни органи да съдействат с информация. Комисията има право не само да изисква любезно и да чака, а да отиде, да провери, да запечата, да проверява компютри", каза Трайков и попита Гаврилов: "Всички в един ден свалят цените - от 2.40 на 2.20. Това не ви ли прави впечатление?"

На въпроса кой предизвиква картел, Трайков отговори: "Не мога да кажа кой предизвиква този картел. Аз нямам право да глобявам с 50 000 лева лице, което не ми даде тази информация, за разлика от Комисията".

Бившият министър прогнозира, че през септември цените ще паднат драстично.

"Лятото бяха извънредно надути цените, вероятно за да приберат най-много пари от хората - ден година храни. Предвиждам, че от септември цената ще падне драстично, под 2 лева, където й е мястото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!