ДПС "одобри" кандидата на ГЕРБ за управител на БНБ

ПФ, АБВ, "Атака", БСП и БДЦ искат ясни критерии при избора на нов управител на БНБ

Ива Оприкова, Симона Костадинова 28 май 2015 в 12:50 4241 5

Снимка БГНЕС

Фаворитът на ГЕРБ за гуверньор на БНБ Димитър Радев премина и последната "опознавателна" среща в парламента с депутатите от ДПС. От Движението "одобриха" избора на ГЕРБ за наследник на Иван Искров и не спестиха суперлативите си за неговата компетентност.

Преди два дни лично председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова организира представянето му пред парламентарните групи.

Съветникът от МВФ разговаря последователно с групите на ПФ, РБ и АБВ, а днес бе представен последователно на опозицията БСП и ДПС. 

"Биографията на Димитър Радев е достатъчно стабилна. Безспорно е, че има експертни познания, за да заеме този висок пост. ДПС не подхожда политически към подобен избор. Интересно е да видим каква подкрепа би генерирал г-н Радев от останалите политически сили и естествено на един по следващ етап на заседание да решим за нашата подкрепа на кандидатурата му", коментира пред журналисти бившият финансов министър Петър Чобанов. 

" Мисля, че това което получихме като информация за кандидата на ГЕРБ за гуверньор  Димитър Радев е достатъчно при номинацията му да вземем решение за неговата подкрепа. Важно за нас беше да видим неговото отношение по основните приоритети и задачи на БНБ. Поставихме доста въпроси, свързани с бъдещия екип на най-голямата финансова институция у нас, както и виждането му за структуриране на банковия надзор. Поискахме да видим позицията на г-н Радев за влизането на България в еврозоната и единния банков съюз'', посочи от своя страна Алиосман Имамов. 

Преди два дни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова прогнозира, че до 10 юли бъдещият гуверньор на Централната банка може и да е избран, ако събере политическа подкрепа. До две седмици се очаква "официалната  номинация" да стане факт. 

Междувременно ПФ, АБВ, "Атака", БСП и БДЦ внесоха законопроект в деловодството на НС, който да регламентира ясни процедурни правила при избора на нов управител на БНБ.

"Трябва да има определени критерии, представена концепция, в 14-дневен срок кандидатът трябва да подаде документи, да представи екипа си. Може да има и други кандидати, които искат да бъдат изслушани. Обединили сме се с няколко политически сили в това, че трябва да има определени процедурни правила по избора на управител на БНБ, който ще се разпорежда с парите на 29 банки", коментира в кулоарите на НС депутатът от ПФ Емил Димитров-Ревизоро. 

В момента няма правила и единственият начин някой да кандидатства е ако познава Менда Стоянова и тя разнесе документите му през стаите на парламентарните групи, възмути се Димитров.

"Трябва да има процедура, на която кандидатът да дойде в Народното събрание, да каже какво иска, да каже как иска да го направи, да каже кои хора ще включва екипът му. Чак тогава, ако спечели нашето доверие, ние да гласуваме за него, а не да разглеждаме партийно спуснати кандидатури. Трябва да има равнопоставеност между всички кандидати, защото всички тук сме се явили на избори. Избираме главен съдебен инспектор, на КЕВР, на Сметна палата, а не ни интересува кой ще бъде избран и ще надзирава БНБ", допълни той.

От ПФ обясниха, че ако процедурата продължи по същия начин, е възможно да не подкрепят нито един кандидат.

Димитров даде да се разбере, че не е особено впечатлен от кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ. Според него трябва да се даде възможност и на други кандидати.

Попитах го какво смята, че е станало в БНБ и КТБ и какво ще направи, ако бъде избран. Отговорът бил "Станали са някакви неща". "Това за мен не е отговор - щял да чака Сметната палата и Прокуратурата. Този отговор означава, че не е запознат. Няма и екип. Значи чака и екип да му посочим", коментира Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови