ДКЕВР: Поскъпването на тока от юли няма да е с 20%

OFFNews 25 февруари 2015 в 14:43 5469 5

Въпреки натрупания дефицит в енергетиката, поскъпването на тока от юли няма да е с 20%, както се тиражира в публичното пространство. Това съобщи Евгения Харитонова от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

В Комисията не са постъпвали все още заявления от енергийните дружества и затова на този етап не могат да се правят прогнози за цените, коментира Харитонова.

По всяка вероятност цените на тока за битовите потребители от 1 юли ще бъдат определени за срок от една година, тъй като от 2016 г. предстои пълна либерализация на пазара, но решението все пак ще зависи от новия състав на ДКЕВР, уточни тя.

Харитонова обясни, че пълната либерализация на пазара ще означава потребителите да трябва да си търсят добри търговци на ток. Ако не намерят такива, ще останат при доставчици от последна инстанция, чиято цена в момента е 171 лева за мегават час, върху които се добавят таксите за пренос и достъп, така че е възможно да няма по-ниски цени на тока в сравнение с регулирания пазар.

По думите й на практика има възможност за потребителите да изялзат на свободния пазар от 2007 г. насам, но за момента няма условия това да се случи. Има много фирми, които проявяват интерес да станат търговци на енергия, но не всички имат желание да продават електроенергия на битови потребители.

По повод промените в Закона за енергетиката, според които топлофикациите ще могат да продават електроенергия на преференциални цени, само ако енергията е високоефективна, Харитонова посочи, че не е високоефективно производството на електроенергия от топлофикациите в Русе, Сливен и Перник.

„Топлофикация София“ също не е високоефективна, но има инвестиционно намерение за нови мощности, така че тя няма да бъде ограничена, подчерта членът на ДКЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови