ДАНС обвинила НОИ в създаване на банкова истерия

"Подкрепа": Готвеха се да продадат активите на КТБ на безценица

Нели Чолашка 19 август 2014 в 13:01 7788 1

От Държавна агенция "Национална сигурност" са изпратили писмо до Националния осигурителен институт заради предупреждението, което НОИ отправи към хората със сметки в затворената КТБ да разкрият такива в други банки.

В писмото се питало защо НОИ създава банкова истерия сред хората, които получават пенсии и обезщетения.

Случката разказа вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е председател на Надзорния съвет на НОИ.

Той напомни, че хората получават пари за старост, майчинство и болнични от НОИ по сметки, които лично са избрали и само лично могат да сменят. От всички 6700 души, които са получавали парите си от института в КТБ сметките си са запазили само 50, които вероятно погасяват дългове с тях, уточни Манолов.

На пресконференция днес президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев обяви, че БНБ се е отказала в последния момент от проекторешение, позволяващо на квесторите на КТБ и ТБ "Виктория" да продават на други финансови институции кредити на банките. По думите му БНБ се е отказала от въпросната точка 4 точка под натиска на синдикати и други организации, които са имали предварителна информация.

В петък - 15 август, БНБ разреши частично възстановяване на дейността на банката, но свързана единствено с погасяването на кредити. В решението на Управителния съвет не се предвижда продажба на кредитите на други финансови институции.

Ако беше останала, точка 4 би предизвикала капиталова криза би довела до продажба на активите й на безценица, обясни Мика Зайкова от "Подкрепа".

Синдикалистите обвиниха БНБ и Комисията за финансов надзор (КФН), че не са предприели адекватни мерки още в началото на кризата с КТБ, за да я оздравят. Крият се като мишки, коментира вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

В същото време, печеливши предприятия от цялата страна са пред затваряне заради блокирани пари в банката на Цветан Василев. Сред тях е Военно-промишленият комплекс "Дунарит-Русе", който е собственост на КТБ.

Предприятието не може да плати поръчани материали, бави големи поръчки и после ще трябва да плаща големи неустойки, може да загуби и клиенти, разказа Стоиол Георгиев, който работи там. Напрежение създавал и фактът, че пари на работници са блокирани в банката.

"Дунарит-Русе" е бил на печалба, която в края на 2013 г. е била 10 млн. лв., уточни Тренчев.

Служителите на КТБ, които работят в момента за квесторите, пък се оплакват от психологически тормоз. Те поне получават редовно заплатите си и дори пари за извънреден труд, обяви Илко Чанев, който работи в банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови