Голямото пътуване за празниците започна

OFFNews 30 април 2015 в 19:23 3765 0

Голямото пътуване започна още в късните следобедни часове. Предпразнично трафикът по основните пътни артерии  е натоварен с автомобили от София към вътрешността на страната и чужбина.

От АПИ съобщават, че се въвеждат и ограничения за някои от автомагистралите, преминаващи през Софийска област. Очаква се трафикът към София отново да бъде засилен на 3 май, като последен почивен ден. Километрично задръстване има на магистрала "Тракия" на изхода от София.

"Нормалко е да има задръствания на изходите на София, много хора пътуват за празниците", каза в интервю за БНТ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, след като вчера обеща "максимална пропускливост" по магистралите въпреки ремонтите.

На най-натоварените входно-изходни артерии на София има ремонти. Най-драматична е ситуацията за излизащите от източната част на града, по посока на магистралите "Хемус" и "Тракия".

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че се въвеждат и ограничения за някои от магистралите, преминаващи през Софийска област. Очаква се трафикът към София отново да бъде засилен на 3 май, като последен почивен ден.

"Няма проблеми при преминаването през ГКПП "Кулата", съобщи пред агенция "Фокус" говорителят на гранична полиция Лора Любенова. Тя потвърди, че трафикът е интензивен, но движението се осъществява нормално.

Ограничения по магистралите заради ремонти

Заради ремонти е въведена временна организация на движението по три участъка от магистрала "Тракия" и по лявото платно на виадуктите "Елешница" и "Бебреш" на магистрала "Хемус".

Движението по виадуктите "Елешница" и "Бебреш" става двупосочно в дясното платно в посока София - Варна.

Поради ремонтни дейности временно е затворено южното платно на бул. "Цариградско шосе" на изхода на София в посока Пловдив. Движението се осъществява двупосочно в другото платно.

На магистрала "Тракия" ще бъде ограничено движението на изхода от София към Пловдив. Между 5 и 11 километър движението по дясното платно ще бъде ограничено и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно - в посока София. Скоростта е ограничена до 70 км/ч. В отсечката от 85 до 90 километър на магистрала "Тракия" ще е ограничено движението в дясното платно и превозните средства ще се движат двупосочно в лявото платно в посока София.

Обходни маршрути

Освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и второкласния път Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и този през прохода Петрохан София - Берковица - Благово - Монтана – Лом.

Алтернативно направление на магистрала "Тракия" е първокласният подбалкански път София – Пирдоп – Карлово – Бургас. Той може да се ползва както от шофьорите, пътуващи към Южна България, така и от тези които са към Централна и Северна България, преминавайки през старопланинските проходи "Троянски", "Шипка" и "Републиката".

Пътуващите към Пазарджик може да ползват и първокласния път след Ихтиман, който обаче е в лошо състояние.

На магистрала "Струма" в 4-километров участък от Долна Диканя до Дупница движението се пренасочва по първокласния път Е79 за посока София, а в посока Дупница - движението остава по магистрала "Струма".

При изграждащия се участък Сандански – Кулата от магистрала "Струма" движението става по обходен маршрут през село Дамяница. Трафикът се пренасочва по временно изграден път, след това преминава по общински път и отново по новоизграден временен път се включва в първокласния път.

При пътния възел на първокласния път с третокласния Рибник – Петрич трафикът се отбива по третокласния път към Петрич, преминава по улиците на града и продължава по пътя Петрич – Дрангово – Марино поле – Чучулигово и по общинския път през Кулата се свързва с първокласния път. Обходният маршрут е същият и в посока Кулата – София.

Ограничения по пътищата и на 3 май

На 3 май - неделя от 12 до 19 часа ще има по две ленти за движение в посока Перник - София на първокласния път Е-79. Временната организация на движението ще е от км 278 до км 282 София – Драгичево. Алтернативният маршрут на първокласния път през Владая е магистрала "Люлин".

На магистрала "Марица" от пътния възел за Тополовград до този за Любимец поради строително-ремонтни дейности движението е ограничено и ще се пренасочва по третокласния път III-809 и първокласния път I-8. Временната организация ще бъде до 1 юни 2015 г. От км 102 до км 105 ще преминават двупосочно в лявата лента. Организацията на движението за този участък ще е до 19 май 2015 г.

Временна забрана за тирове

На 30 април между 16 и 20 часа е ограничено движението на камиони над 12 тона по всички магистрали, с изключение на участъка от Харманли до ГКПП "Капитан Андреево" от магистрала "Марица".

Забранено е преминаването на тирове между 16 и 20 часа и по редица пътища:

път I-1 село Ребърково – Ботевград;

път I-1 етапна връзка на лот 1 на магистрала "Струма" при п. в. "Дупница Север" - ГКПП "Кулата";

път I-4;

път I-5 Русе - Велико Търново;

път I-8 Пловдив - Харманли;

път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас;

път II-18 Околовръстен път София, участък "Южна дъга" от км 26+100 до км 62+007;

път II-19 Симитли - Гоце Делчев;

път II-86 Пловдив - Смолян;

път II-99 Бургас - Царево.

Същата организация в движението ще има и на 3 май - неделя от 14 до 20 часа.

На 6 май движението за тежкотоварни камиони над 12 тона няма да бъде спирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови