„Газпром“: Цената на газа за Европа може да скочи

След 2019 г. няма да се доставя руски газ през Украйна, увери Алексем Милер

OFFNews 14 април 2015 в 12:53 4835 15

Алексей Милер

В рамките на новата стратегия на руската газова компания „Газпром“ за активна работа на азиатския пазар, е възможно цената на руския газ за Европа да се увеличи. Не е изключено Русия да си „вземе почивка“ в доставките на газ за ЕС.

Това заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер по време на международен дискусионен форум.

След решението да се спре работата по проекта „Южен поток“ заради съпротивлението на на ЕС „Газпром“ започва нова стратегия на европейския пазар, която включва спиране на инвестирането в европейска газопреносна инфраструктура и насочване към Азия, обясни той.

Ситуацията на азиатския пазар ще стане основен фактор за ценообразуването на европейския пазар на газ в близкото бъдеще, тъй като и двата пазара ще използват руски газ, подчерта Милер.

Директорът на „Газпром“ допълни, че вече е започнало строителството на газопровода „Силата на Сибир“ към Китай и доставките на газ трябва да започнат през 2019 г.

Милер посочи и какви са рисковете пред Европа заради идеята за диверсификация на доставките на газ.

Премахването на модела, който предполага обмен на активи с европейските партньори, увеличава риска за транзита на газ. „Газпром“ е готова да работи по правилата на ЕС, както и да увеличи мощностите за доставки в Европа, но са необходими гаранции, че тези мощности ще бъдат използвани в дългосрочен план, иначе те ще бъдат преориентирани към азиатския пазар, категоричен е Алексей Милер.

Възможностите на „Газпром“ възлизат в момента на 617 млрд. кубически метра газ, докато през 2014 г. те бяха от порядъка на 444 млрд. кубически метра. Това означава, че лесно можем да увеличим обема на доставките за Европа, но тогава ЕК трябва да каже, че на Европа този газ й трябва. Можем и да се съгласим на предложението на ЕК за усредняване на цените за всички европейски потребители, но това ще доведе до увеличаване на цените, каза още Милер.

Директорът на „Газпром“ увери, че Русия има намерение да започне реализацията на „Турски поток“, веднага след като бъдат уточнени всички подробности с Турция.

Няма нужда да обсъждаме това с европейските си партньори. След 2019 г. няма да се доставя руски газ за Европа през Украйна, така че Европа трябва да си подготви газопреносна инфраструктура.

Милер не изключи възможността Русия да участва в проектите за строителство на газопроводите в ЕС, които ще са продължение на „Турски поток“ и посочи, че чакат постъпки от европейските партньори в тази посока.

Ние ще го построим и след това ще чакаме. Нашето главно преимущество е, че можем да задържим на пауза, каза Милер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!