Васил Щонов: НЕК с дългове до 4 млрд. следващата година, нужно е поскъпване на тока

OFFNews 27 август 2014 в 08:45 3504 2

Васил Щонов

"От юли 2014 до юни 2015 година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева дълг, което допълнително ще утежни дълга от 3 млрд. лева на компанията. За да се избегнат бъдещи проблеми, е нужна реформа в енергетиката и плавно увеличение на цената на тока". 

Това заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов в ефира на bTV. 

По негови думи общият приход на компанията за миналата година е бил около 3 млрд. лева, сума, с която е непосилно да се върнат заемите на НЕК. 

"За да се излезе от тази криза, трябва да се вземат няколко мерки: последователност в решенията, нещо, което до момента липсваше. Трябва да има и реформи в енергийното регулиране и изготвяне на програма, която да бъде следвана в следващите години за стабилизирането на сектора", каза Щонов. 

Енергийният министър коментира и думите на служебният вицепремиер Екатерина Захариева, която вчера заяви, че НЕК се разплаща предимно с фирми , свързани с някои партии. Разплащанията с други останалите фирми били под 50% от дължимите им суми.

По думите на енергийният министър справката, която показва колко процента НЕК е изплатила от дълга си на фирмите, е показно, че компанията вече не може да се справя със задълженията си. 

Щонов коментира и проекта "Южен поток" и увери, че до момента е спрян. 

"ЮП е спрян в частта си, в която не могат  да се сключват нови споразумения и не може да се започне същественият строеж на тръбата", каза Щонов. 

По негови думи подписалите "Южен поток" са били неподготвени за изпълнението за строежа на проекта.

"Това е все едно да решиш колко пари да изхарчиш без да имаш приход", допълни Щонов.

В края на разговора енергийният министър е сменил втори човек от борда на директорите на БЕХ, като името на новият член на холдинга ще бъде оповестен тази седмица.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!